Hvorfor skal du læse en længere artikel om metaforer i ledelseskommunikation? Det skal du, fordi du kan blive en bedre leder eller ledelsesrådgiver af at lære mere om metaforer. Kort og godt. Fundamentet for godt lederskab bygger nemlig på klar kommunikation, og byggestenene i det fundament består af metaforer.
Metaforer er alle vegne. Vi tænker om verden i billeder, og jo sværere noget er at forstå, jo mere tyr vi til at forklare det med erfaringer, vi nemmere kan relatere til. Og det er netop det, en metafor gør. Den sætter lighedstegn mellem to elementer, som egentlig er forskellige – oftest ved at bruge noget kendt til at forklare noget abstrakt eller ukendt. Ligesom jeg gjorde for nogle linjer siden, da jeg beskrev lederskab som bygget på et fundament af klar kommunikation.
Med min metafor forklarer jeg altså implicit kommunikation som det fundament, lederskabet står på. Det fundament kan være stærkt eller svagt, skridsikkert eller vakkelvornt. Og lederskabet bygges oven på som et hus. Både fundament og hus kræver hårdt arbejde og løbende vedligeholdelse. Men tilbyder også et trygt hjem, hvor man kan føle sig sikker og velkommen. Det hus kan være en luksusvilla med havudsigt eller et håndværkertilbud med fugt i fundamentet. Og sådan kunne jeg fortsætte metaforen, men pointen er, at jeg sætter konkrete billeder på noget abstrakt, nemlig ’det gode lederskab’.
Overfører erfaringer
Ordet ’metafor’ kommer fra græsk og betyder ’overførsel’, fordi vi med metaforen overfører erfaring fra ét felt til et andet. Det gør vi gennemsnitligt seks gange i minuttet, hvilket svarer til, at hvert 16. ord vi siger eller skriver, er en metafor.
Vil man som leder eller ledelsesrådgiver forbedre sin kommunikation, er metaforen altså et godt sted at starte.
Metaforens styrke
Metaforen er så populær, fordi den konkretiserer noget abstrakt, og vi forstår det abstrakte bedre, når vi relaterer det til noget, vi har konkrete erfaringer med. I bogen ”Forandrende ledelseskommunikation” skriver Linda Greve og Steen Hildebrandt, at det er metaforens styrke, at den skaber en sammenligning, der kun delvist er sand, men som dog kommunikerer essensen til sin målgruppe.
Metaforen må imidlertid ikke forveksles med sammenligningen. En sammenligning indeholder typisk et ’som’ eller ’ligesom’. Fx ’Han er modig som en løve’. Metaforen går skridtet videre og hævder, at der er en direkte lighed: ’Han er en løve’.
I bogen ”Winning Minds. Secrets from the Language of Leadership” skriver Simon Lancaster, der er en af verdens førende taleskrivere, at dette gør metaforen sværere at indvende imod i forhold til sammenligningen. Og at metaforen af den grund fungerer stærkere.
Som kommunikerende leder er det vigtigt at forstå metaforens styrke. Både når det handler om at finde frem til de metaforer, du skal bruge, fordi de styrker din kommunikation, og til dem, du skal holde dig fra, fordi de svækker den.
Engelske undersøgelser viser, at kun hver tredje medarbejder stoler på, at deres leder fortæller dem sandheden. Det skyldes bl.a., at for mange ledere bruger uhensigtsmæssige metaforer eller blander metaforer fra forskellige verdener sammen, så budskabet fremstår mudret, uklart og åbent for uheldige tolkninger.
Men ifølge Greve, Hildebrandt og Lancaster hænger det også sammen med, at alt for mange ledere foretrækker den logiske, rationelle kommunikationsform på bekostning af den mere personbårne eller følelsesmæssige, hvor metaforens billeddannelse i højere grad hører hjemme. Man betragter det måske som uprofessionelt at vise følelser og som selvcentreret at snakke om sig selv. Skal man tro Lancaster – og mere end 2.000 års kommunikationsforskning, der daterer sig tilbage til Aristoteles og det antikke Grækenland – er logikken eller logos dog det mindst vigtige element i ledelseskommunikation. Men mere om det i en senere artikel.
Biler er frihed, tøj er magt
Først skal vi se på nogle konkrete eksempler på metaforer – og deres konsekvenser. Et sted, hvor kreative metaforer hører naturligt hjemme, er i reklameindustrien. Den baserer sig på at vise varer som noget, de ikke er. Fx bliver biler portrætteret som frihed, Coca-Cola som fællesskab og designertøj som magt.
Prøv at tænk over det, næste gang du ser en reklame; hvad er det for en abstrakt eller ukonkret værdi, som den varer, reklamen viser, repræsenterer? Og hvad er det derfor for en abstrakt værdi, du får ved at købe noget helt konkret?
Reklameindustrien arbejder naturligvis bevidst med, hvilken følelse de vil skabe hos dig ved at bruge konkrete billeder til at illustrere den ukonkrete værdi. Men langt de fleste bruger metaforens mekanismer mindre bevidst.
Elena Semino, der er professor i lingvistik på Lancaster University, har forsket i det sprog, som engelske kræftafdelinger bruger. Sproget er generelt fyldt med krigsmetaforer, så det handler om at bekæmpe kræften, komme ud til frontlinjen og dræbe dens celler. Dette sprog fungerer glimrende for læger og kræftforskere, fordi det fremmaler en kamp, der skal vindes. Hjerneforskning viser, at dette kampsprog udløser stresshormonet kortisol, hvilket på kort sigt kan være hensigtsmæssigt, fordi det animerer lægerne til at vinde slaget. Gør de det, vil det udløse lykkehormonet serotonin, som giver stolthed og selvtillid, hvilket kan motivere dem til at gå ind i kampen igen med næste patient.
Det problematiske ved sådan en sprogbrug er, at den smitter uheldigt af på patienterne. Krigsmetaforerne får dem nemlig til at føle, at de er i krig med deres egen krop, og i jo højere grad de har denne følelse, desto lavere bliver deres overlevelseschance.
Elena Seminos forskning viser desuden, at 2/3 af de patienter, som var indlagt på de kræftafdelinger, hun undersøgte, aldrig talte om deres frygt for at dø på grund af det pres, de følte, der lå på dem for, at de skulle opføre sig som krigere. Denne frygt bunder i de sandsynligvis ubevidst brugte metaforer, som lægevidenskaben har bygget deres fagsprog op omkring. De samme metaforer kan altså virke motiverende for én gruppe, men demotiverende for en anden.
Står på kommandobroen
Overfører vi denne indsigt til ledelseskommunikation og organisatoriske metaforer, finder vi et lignende mønster. Ifølge Gareth Morgan, der er en af verdens mest indflydelsesrige metaforforskere, bruger størstedelen af verdens virksomheder en eller flere af ni overordnede metaforer, når de taler om sig selv. To af de dominerende er, at organisationen er en maskine eller et skib.
Den ene er et levn fra industrialiseringen, hvor organisationen udgøres af summen af tandhjul og teknologi, hvor hver del er med til at sørge for, at maskinen virker. Yder delene ikke det, de skal, kan de blive udskiftet. Den typiske maskine er en bil, hvor lederen sidder bag rettet og har foden på speederen. I den anden kan lederen stå på kommandobroen og udstikke en kurs.
For lederen giver det god mening at bruge disse metaforer, fordi billedet af bilens fører eller kaptajnen på dækket kan illustrere den følelse, han har af sit job. Problemet er, at billederne – og de medfølgende implikationer – virker demotiverende for medarbejderne. Den maskinelle metafor virker således dehumaniserende, mens den maritime metafor peger på en stramt hierarkisk og gammeldags organisationsform, som de færreste ledere eller medarbejdere har lyst til at være en del af.
Organisationerne, som lederen taler om, kan se helt anderledes ud i virkeligheden, men metaforerne fortæller noget om, hvordan lederen ser sin rolle, medarbejderne og hele organisationen. Menneskehjernen opfatter instinktivt denne uoverensstemmelse, hvilket kan få konsekvenser for lederens troværdighed og medarbejdernes motivation.
Den instinktive hjerne
Med hjælp fra neurovidenskab og adfærdsøkonomi deler Simon Lancaster hjernen op i tre dele: 1) den instinktive, 2) den emotionelle eller følelsesmæssige og 3) den logiske. Han argumenterer for, at god ledelseskommunikation først taler til den instinktive del af hjernen, så til den emotionelle og slutter af med at tale til den logiske, fordi hjernen processerer oplysninger og indtryk i den rækkefølge.
I denne artikel fokuserer jeg på den instinktive del af hjernen, for det er her, metaforens billeddannelse går ind. De implikationer, som hjernens tredeling har for ledelseskommunikation, skriver jeg om i en senere artikel.
Den instinktive del af hjernen er ældst, nærmere bestemt fem millioner år gammel. Her foregår 95 % af al hjerneaktivitet, og tempoet er 80.000 gange hurtigere end i den logiske. Problemet med den instinktive del af hjernen er, at den ikke har ændret sig, i takt med at verden er blevet radikalt anderledes end for fem millioner år siden.
I den instinktive del af hjernen er der stadig to behov, som skal mødes. Dels handler det om at undgå farer, dels om at finde belønninger. Og det sker lynhurtigt, fx vurderer vi i løbet af 1/10 af et sekund, om et andet menneske er godt eller potentielt farligt.
Nogle af de faktorer, der spiller ind på ledelseskommunikationen til den instinktive hjerne, er udseende, empati, humor og metaforer. Men også dit navn og din måde at trække vejret på spiller ind. Undersøgelser viser, at der er større sandsynlighed for, du køber et produkt, hvis dets navn minder om dit. Og skal du som leder tale foran en større gruppe medarbejdere, bliver du sandsynligvis lidt nervøs eller spændt. Det kan resultere i, at du trækker vejret hurtigere og mere overfladisk. Denne vejrtrækning signalerer fare for tilhørerne; enten er du forpustet, fordi du står i en farlig situation, eller også er dit helbred utilstrækkeligt til at være flokkens leder. Sandheden kan selvfølgelig være en anden, men den instinktive hjerne opfatter en af disse to forklaringer.
Ud af de faktorer, der taler til den instinktive hjerne, er metaforen nok den nemmeste at arbejde med.
Skaber billeder
Når vi taler i metaforer, skaber vi billeder i hjernen. Disse billeder trænger dybt ind i den instinktive hjerne, fordi den primært reagerer på sanselige stimuli. Metaforforskerne George Lakoff og Mark Johnsons klassiske eksempel på dette er, at hvis jeg nu siger, du ikke må tænke på en stor, lyserød elefant, så er eneste, du sandsynligvis kan tænke på, denne elefant.
Eksemplet viser også, at hjernen er ude af stand til at adskille negationer fra sproget. Jeg sagde jo, at du ikke måtte tænke på en stor, lyserød elefant. Så sprogets positive og negative billeddannelse er lige stærke.
Denne pointe er vigtig, når du kigger på dine metaforer. Skal du omdanne en uheldig organisatorisk selvopfattelse, er det utilstrækkeligt bare at sige, at de ikke er en maskine, for hjernen opfatter stadig kun maskinen. Du skal præsentere et nyt billede – dette er omdrejningspunktet i framing-teori – men jo dybere en metaforisk opfattelse stikker, jo sværere er den at lave om.
Så skal du omdanne en uheldig organisatorisk selvopfattelse, eller skal du dreje organisationen i en anden retning, eller skal du præsentere strategien for næste år, så gælder det om at gentage den nye metafor og om at gøre den billedlig snarere end bogstavelig. For det billedlige vinder nemmere indpas i den instinktive hjerne og skaber udgangspunktet for, at dine tilhørere lytter til og opfatter resten af dit budskab.
Virkede din metafor for 30.000 år siden?
Med metaforen taler du til den ældste del af hjernen. Når du skal vurdere, om din metafor fungerer eller ej, er testen ifølge Simon Lancaster, at du derfor skal spørge dig selv, om den ville have virket for 30.000 år siden. For i den instinktive hjerne er det stadig de samme mekanismer om at undgå fare og opnå belønning, der er på spil.
Hyppige metaforer, der trækker på maskiner, biler, computere og sport, er derfor ofte uhensigtsmæssige. Selvom de kan give god mening for dig som leder, gør de det sjældent for medarbejderne, som er de vigtigste i din kommunikation.
I stedet præsenterer Simon Lancaster fem kategorier af metaforer, som bør virke på tværs af alder, branche og geografi, fordi de taler til et felt, som alle kan relatere til; det menneskelige.
- Den første metaforkategori er personificering, hvor man tillægger ikke-menneskelige ting menneskelige egenskaber. Et andet ord for det samme er ’antropomorf’. Mennesket har en tendens til at bruge personificeringsmetaforer, når vi taler om noget, vi holder af. Og omvendt føles det mere naturligt at tale i maskinmetaforik, når det kommer til noget, vi ikke holder af eller gerne vil distancere os fra.Personificeringen gør det nemmere at identificere os med det, vi gerne vil sætte billeder på, fordi vi gør det menneskeligt. Med personificeringen kan vores organisation komme til live. Kommunikation og marketing giver organisationen sprog og udseende. Strategien er hjernen. Salgsafdelingen er lungerne. HR er hjertet. Vi tillægger organisationen værdier og egenskaber, og vi kan tale om at vokse, overleve eller ligge for døden, alt efter hvordan det går.Faktisk er det sådan, at jo mere menneskelig en metafor du bruger, jo stærkere vil den virke. Beskriver du fx aktiekurser ud fra personificeringsmetaforer, hvor de springer eller falder i kurs, så viser undersøgelser, at man får større lyst til at købe eller sælge, end hvis du brugte andre måder at fortælle om aktiekurserne på. Nogle virksomheder bruger denne viden, når de designer nye produkter, fordi de ved, at et antropomorft udseende kan øge lysten til at købe produktet. Bare tænk på en MINI.
Når du skal finde på personificeringsmetaforer, så spørg dig selv: Hvilken slags person er din organisation? Er den seriøs, selvsikker eller chancetagende? Tilbagelænet eller hurtigt handlende? Og hvordan ser folk udefra din organisation?
- Den anden metafor er vejret, som alle også kan relatere til. Nye vinde, der blæser ind, stå i stærk storm, befinde sig i orkanens øje eller nyde solens stråler. Der er mange vejrmetaforer, du kan vælge, alt efter hvordan det går. Alle metaforerne trækker på fælles erfaringer og taler til vores instinktive behov for sikkerhed og belønning.Vejrmetaforer kan dog hurtigt blive klichéfyldte, så det handler om at finde nye, mere spændende formuleringer. Men den tillokkende udsigt til at mærke den opstående sols let varmende stråler på vores kinder eller den ubehagelige tanke om issylespids kulde, der trænger ind gennem overfrakken og sender kuldegysninger helt ned til fødderne, taler om oplevelser, alle kan relatere til. Og de billeder, du skaber på den måde, kan du sagtens bruge i din ledelseskommunikation.Spørg dig selv: Hvordan bliver vejret? Skinner solen? Er der skyer i horisonten? Styrtregner det? Og hvilke konsekvenser får vejret for os?
- Den tredje metafor er rejser. Rejser og ruter er endnu en metaforkategori, som alle kan relatere til. Derfor bliver den flittigt brugt af både politikere og erhvervsledere.Ifølge Simon Lancaster fungerer rejsemetaforer særligt godt af to årsager. Den første er, at når ledere taler om rejser, taler de ud fra en præmis, der kræver lederskab. Bare tænk på, at det hedder rejseleder eller stifinder. Som leder ser du en vej, som du vil gå sammen med os. Brugt begavet er du dog åben for, at vi kan gå i en anden retning, hvis nogen kender en smutvej, eller hvis vi kan komme frem til en bedre destination.Den anden årsag er, at rejsemetaforer aktiverer hjernens belønningssystem. Kan du visualisere, hvor vi skal hen – og rejsens fremgang undervejs – så kvitterer hjernen med små skud dopamin. Det er altså ikke nok bare at finde kompasset frem. Vi skal høre, hvad vi kommer til at opleve på rejsen.
Spørg dig selv: Hvor er vi på vej hen? Hvordan ser endestationen ud? Hvordan kommer vi derhen? Og hvad møder vi på vejen?
- Fjerde metafor, som også ville fungere for 30.000 år siden, er næring. Når vi er ude på vores rejse, har vi brug for mad og drikke. Det samme har vi, hvis vi er fanget i et uvejr, eller hvis organisationen bliver personificeret.Vi kan have en overflod af ressourcer til rådighed, som skal investeres. Information kan flyde mellem afdelinger. Vi kan lagre et overskud, som vi kan tære på i hårdere tider. Men vi kan også drukne i opgaver eller kvæles i et dårligt arbejdsmiljø.Spørg dig selv: Hvilken slags næring har du behov for, at vi får med? Hvad har vi brug for, så vi kan holde os stærke og sunde? Hvor finder vi den næring? Og hvordan smager den?
- Den femte og sidste metafor, som Lancaster fremhæver, er familie og venner. Metaforen trækker på vores instinktive behov for at høre til og for at være del af et fællesskab. Vi har en tendens til at gruppere os med 50-150 andre, fordi det giver tryghed og beskyttelse, samtidig med at det er et samlet antal, vi kan overskue.Familie- og vennemetaforer taler til dette behov. Uden snak om netværk, stakeholders, eksterne samarbejdspartnere og forretningsinfrastuktur. Disse ord er ukonkrete og signalerer afstand. Med familie- og vennemetaforerne kommer vi tættere på og mærker varmen fra mennesker, vi kender og holder af.Spørg dig selv: Hvem er dine venner på rejsen? Og hvem er din familie? Hvor tætte er I? Hvordan kan I blive tættere? Og hvem truer jeres fællesskab?
Som det fremgår af spørgsmålene, kan du nemt kombinere de forskellige metaforkategorier for at skabet et endnu mere genkendeligt billede. Fx kan du personificere organisationen, så den er på rejse og har behov for næring.
Manipulationsmiddel
Selvom jeg i denne artikel har argumenteret for, hvor vigtige metaforer er i ledelseskommunikation, kan det måske stadig synes som en lille forskel at ændre på sine metaforer. Derfor vil jeg slutte af med at referere til fem undersøgelser, som Paul H. Thibodeau og Lera Boroditsky gennemførte på Stanford University. De fokuserede på, hvad metaforisk framing kan føre med sig.
I undersøgelserne deltog adskillige hundrede respondenter. De blev præsenteret for én af to tekster. I den ene blev kriminalitet i byen Addison omtalt som et ’rovdyr’, i den anden som en ’virus’. Derefter fulgte fire statistikker, der viste, hvordan kriminaliteten i byen steg. Både statistikkerne og formuleringerne af dem var præcis de samme i begge tekster.
På baggrund af de næsten identiske tekster skulle respondenterne vurdere, hvordan Addison bedst kunne nedbringe kriminaliteten. Ud af de, der læste rovdyrsteksten, pegede 74 % på, at politiet skulle have flere ressourcer til blandt andet at ansætte yderligere betjente, og staten skulle bygge flere fængsler – på trods af at USA allerede huser 25 % af alle verdens fængsler. Kun 56 % af forsøgspersonerne, som læste virusteksten, foreslog lignende løsninger. Sammenlignet med rovdyrsteksten hældede en langt større procentdel i stedet for til reformer, som kunne kurere sygdommen.
Dette resultat er i sig selv interessant, fordi det viser, hvor stor forskel en velvalgt metafor kan have, alt efter hvad formålet med ens kommunikation er. Endnu mere interessant bliver det, når man kigger på, hvad respondenterne svarede, da de skulle pege på, hvad der lå til grund for deres løsningsforslag. Sølle 3 % så deres valg som et udslag af tekstens metaforiske ramme, mens langt størstedelen forklarede deres valg med statistikkerne.
Thibodeau og Boroditskys forsøg viser dels, hvor stor en forskel selv små metaforiske ændringer kan have. Dels viser forsøgene, at metaforernes billeddannelse sniger sig uset ind i den instinktive del af hjernen. Her er de med til at danne og ændre holdninger, som bliver efterrationaliseret i den logiske del af hjernen. Det er altså ikke metaforerne, som får skylden eller æren for den holdningsændring, de bringer med sig.
Konklusionen er derfor, at metaforer potentielt er stærkt manipulerende, hvilket kan have en både negativ og positiv effekt. Negativ, fordi metaforer kan skabe billeder, som kamuflerer misvisende tolkninger af abstrakte begreber. Positiv, fordi velvalgte og sammenhængende metaforer kan gøre dine medarbejdere mere lydhøre over for dine budskaber ved at fungere som det grundlag, din kommunikation tager udgangspunkt i. Desuden kan metaforerne med sine nye, men genkendelige billeder skabe en fælles referenceramme, der kan styrke både din kommunikations gennemslagskraft og organisationens sammenhængskraft. Kan du fx sætte tydelige billeder på organisationens værdier eller jeres nye strategi, som medarbejderne kan spejle sig i, hæver du sandsynligheden for, at medarbejderne tager værdier og strategi til sig og udlever dem i deres hverdag. I sidste ende bidrager det formentlig til, at de ser en større mening med deres job, og at du på den måde styrker dit lederskab.
Indlægget Metaforer i ledelseskommunikation: Udstikker du en kurs, eller har du foden på speederen, så hæmmer du dit lederskab blev først udgivet på .